2-3.دستورالعمل های شرطی
در حل بسیاری از مسائل یا تقریباً تمام مسائل نیاز به استفاده از شروط، جزو نیازهای اساسی محسوب می گردد. در زندگی روزمره نیز شرط ها کاربرد بسیاری دارند مثلاً در یک روز ابری ممکن است چنین چیزی بگوئیم:
اگر هوا بارانی باشد، چتر برمی دارم.
در ادامه مطلب به توضیح کامل شرط ها می پردازیم.
تقریباً تمامی شرط ها دارای دو بخش می باشند یک بخش زمانی اجرا می شود که شرط درست باشد و اگر شرط نادرست باشد بخش دیگر اجرا می گردد. همانگونه که پیش از این اشاره شد در فلوچارت برای نشان دادن شرط علامت لوزی بکار گرفته میشود و شکل کلی کاربد آن به صورت زیر می باشد.
همانگونه که در تصویر بالا مشاهده می نمایید شرط ما دو خروجی دارد که تنها یکی از آنها درست است و با توجه به اینکه کدامیک درست است برنامه ادامه مسیر را طی می کند.در ادامه برای روشن شدن مثالی را حل می کنیم.
مثال 3-2: فلوچارتی را رسم نمایید که عددی را از ورودی دریافت کرده، فرد یا زوج بودن آنرا تشخیص دهد.
در اینجا الگوریتم را دیگر توضیح نمی دهیم و تنها به این اشاره می کنیم که برای یافتن اینکه عددی زوج است یا نه، آنرا بر 2 تقسیم می کنیم اگر پاسخ 0 باشد عدد زوج و در غیر اینصورت فرد می باشد. پس شرط ما تقسیم عدد بر 2 است. در برنامه نویسی پاسکال برای اینکه باقیمانده تقسیم را بدست آوریم از فرمان mod استفاده می کنیم. برای اینکه فلوچارت ما زیباتر و قابل درک تر باشد از علایم اختصاری استفاده می کنیم، مثلاً عدد خوانده شده را با a نمایش می دهیم باقیمانده را با یک حرف دیگر مثل T و فلوچارت را رسم می کنیم که به شکل زیر می باشد:
در پست بعدی به توضیح حلقه ها خواهیم پرداخت.
- ۹۲/۰۵/۰۶